A, B, C
A
Abdominale beweging
- Beweging van de buik, die overeen komt met de ademhaling en beweging van het middenrif. Dit wordt doorgaans gemeten door het plaatsen van een sensor band rond de borst. Abdominale beweging wordt geregistreerd bij diagnostische slaap studies. Deze meting wordt gebruikt bij het differentiëren van het type slaapapneu; zie ook polysomnografie
Ablatie
- versteviging van het weefsel in de mondholte. Door daar met een thermische naald in te prikken, krimpt het weefsel en ontstaat littekenweefsel dat steviger is.
Acidose
- Een ziekelijke aandoening resulterend in de verhoging van zuren of verlies van base in het lichaam; zie ook; Respiratoire acidose.
Actigraaf
- Een instrument voor het meten van lichaamsbeweging.
Accreditatie
- kwaliteitseisen die regelmatig gecontroleerd worden voor klinieken die een bepaalde behandeling mogen uitvoeren.
AHI
- Zie: Apneu Hypopneu Index
Alfa ritme
- een EEG hersengolf die wordt geproduceerd wanneer een persoon ontspannen wakker is met hun ogen dicht. De frequentie is 8-13 Hz bij volwassen mensen en is voornamelijk aanwezig in de achterhoofdskwab van de hersenen. Het geeft de wakkere staat aan bij de meeste normale individuen.
Alfa Slaap
- Slaap waarin alfa-activiteit plaatsvindt zichtbaar in de EEG-patronen.
Alfa-Delta Slaap
- In zeldzame gevallen worden Delta hersengolven (diepe slaap) gemengd met alfa hersengolven (ontspannen waakzaamheid). Alpha-delta slaap treedt op bij aandoeningen zoals artritis pijn, gebruik van stimulerende middelen en schildklier onbalans.
Ambulante Monitor
- Draagbaar systeem dat wordt gebruikt voor continue registratie van meerdere fysiologische variabelen tijdens de slaap.
Antidepressiva
- Een klasse van medicijnen die het meest wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. De meeste antidepressiva verminderen ook de REM-slaap. Bij slaapstoornissen worden ze gebruikt om kataplexie (acute spierverslapping), hypnagogische hallucinaties (tussen waken en slapen), en slaapverlamming te beheersen.
Apneu
- Beëindiging van de ademhaling gedurende 10 seconden of langer tijdens de slaap. Er zijn twee basistypen van slaapapneu: obstructieve apneu wordt veroorzaakt door een sluiting van de luchtdoorgang ondanks pogingen om te ademen; Centraal Apneu is een gebrek aan inspanning om te ademen. Obstructief Slaap Apneu is veruit het meest voorkomende type. Echte apneus zijn tijdens het wakker zijn uiterst zeldzaam.
Apneu Hypopneu Index
- (AHI) De frequentie van abnormale respiratoire gebeurtenissen per uur slaap. Deze gebeurtenissen worden geclassificeerd als Apneus of Hypopneus. Apneu als het ademhalen (luchtstroom) stopt gedurende 10 seconden of meer. Hypopnea is een gedeeltelijke blokkering van de luchtstroom als gevolg van een arousal en een mogelijke daling van de zuurstofconcentratie. Een AHI van 45 zou aangeven dat de patiënt 45 maal per uur volledige of gedeeltelijke blokkering van de luchtstroom ervaart . Apneu index - de frequentie apneus per uur slaap.
(RDI of Respiratory Disturbance Index) -
ARDS
- (Adult Respiratory Distress Syndroom) een ernstige longaandoening waarbij de longen en het bloed onvoldoende zuurstof hebben, geassocieerd met acute verwondingen aan de longen.
Arousal
- Een abrupte overgang van slaap naar wakker zijn of een "diepere" fase van niet-REM slaap een "lichtere" fase.
Arousal stoornis
- Een parasomnie stoornis waarvan wordt aangenomen dat ze het gevolg is van een abnormale functie. De klassieke arousal stoornissen zijn: slaapwandelen, slaap paniekaanvallen, en verwardheids-arousals.
Arousal Drempel
- Het gemak waarmee een slapend persoon op een bepaald moment ontwaakt.
Aritmie
- Een ontbreken of een onregelmatigheid van het hartritme, veroorzaakt door verstoringen van de overdracht van elektrische impulsen door het hartweefsel.
ASPS
- (Advanced sleep phase syndroom) Mensen met het vervroegd slaapfase syndroom (ASPS) hebben een verschoven biologische klok. Ze vallen enkele uren voor de gebruikelijke bedtijd al in slaap en worden in de ochtend een paar uur eerder wakker dan de meeste mensen.
Auto-CPAP
- (APAP) Zie CPAP. Een type CPAP-apparaat dat veranderingen in de ademhaling van het individu bewaakt en automatisch compenseert door het maken van de juiste afstelling van de druk.
Automatisme
- Een automatische actie; vooral alle handelingen zonder duidelijke intentie of bewustzijn.
Ontwaken
- De terugkeer naar de polysomnographisch gedefinieerde wakkere staat uit een van de non-REM-slaap stadia of uit de REM-slaap: gekenmerkt door alfa- en bèta-golven, stijgen in tonisch EMG, vrijwillige oogbewegingen en oogknipperen.
B
Basis Slaap Cyclus
- Zie Slaap Cyclus.
Benzodiazepinen
- Klasse van sederende medicatie vaak gebruikt voor de behandeling van angst en slapeloosheid.
Beta activiteit
- Hersenolven zichtbaar bij alerte waakzaamheid met een frequentie hoger dan 13 Hz (Hertz).
Bi-level of BiPAP
- Zie CPAP. Een CPAP-apparaat dat twee gemeten druk niveaus geeft van een continue luchtstroom: één niveau voor inhalatie en een lager niveau voor het uitademen.
Biologische klok
- Een term in het hersenproces dat 24 uurs fluctuaties regelt van de lichaamstemperatuur, hormonale secretie en tal van andere lichamelijke activiteiten. De belangrijkste functie is om de dagelijkse afwisseling van slapen en waken te bevorderen. De biologische klok is gehuisvest in een stel kleine bilaterale hersengebieden genaamd de suprachiasmatische kernen.
Biologische Ritmes
- (circadiaanse ritmes) aangeboren dagelijkse schommelingen van fysiologische of gedragsmatige functies, zoals slaap-waak toestanden in het algemeen gekoppeld aan de 24 uur per dag donker-licht cyclus. Soms gebeurt dat op een meetbaar andere periodiciteit (bijvoorbeeld 23 of 25 uur) als licht-donker en de andere tijdsignalen worden verwijderd.
Lichaamspositie
- Tijdens slaap studies worden vier slaaphoudingen geïdentificeerd; rug, links, rechts of op de buik. Sommige tests geven het ook aan als een patiënt rechtop zit. De hoeveelheid slaaptijd in elke positie en het optreden van respiratoire gebeurtenissen in een bepaalde stand worden getabelleerd. De lichaamspositie wordt opgenomen in zowel diagnostische slaap studies als CPAP titratie studies.
Bradycardie
- Een hartritme met een snelheid van minder dan 60 slagen per minuut bij een volwassen mens.
Hersengolven
- spontane elektrische activiteit van de hersenen bestudeerd met een elektro-encefalogram (EEG).
Baksteen
- Jargon term voor CPAP machines die alleen beperkt gegevens registreren. De term "Power brick" wordt ook wel gebruikt voor de externe voeding die komt tussen de CPAP-apparaat en het stopcontact.
Bruxisme
- Tandenknarsen tijdens de slaap. Dit gebeurt te eniger tijd bij ongeveer 70% van de mensen; de meesten hebben hiervan geen merkbare bijwerkingen. Echter, 5% van de slachtoffers ontwikkelt symptomen zoals tandslijtage, kaakpijn en hoofdpijn. Aanvallen van knarsen zijn ernstiger na stressvolle dagen.
C
Hartstilstand
- Plotselinge stopzetting van de hartslag.
Cardiovasculair
- Met betrekking tot het hart en de bloedvaten.
Centraal zenuwstelsel
- (CZS) De hersenen en het ruggenmerg.
Centraal slaapapneu
- een periode van tenminste 10 seconden zonder luchtstroom, waarin geen ademhalingsinspanning blijkt.
Chronotherapie
- Behandeling van een circadiaan ritme slaapstoornis door het systematisch veranderen van de tijden van slapen en waken om de biologische klok van de patiënt opnieuw in te stellen.
Circadiaans
- Elke periodiciteit van ongeveer, maar niet per se precies 24 uur.
Circadiane ritmen
- Zijn Biologische Ritmes
Claustrofobie
- De angst om opgesloten te zijn in een gesloten ruimte, zoals in een afgesloten kamer.
Compliantie
- (Naleving) Vasthouden aan een regime van behandeling, zoals CPAP therapie.
CPAP
- Apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) Medisch apparaat dat wordt gebruikt voor de behandeling van slaapapneu. Dit apparaat verschaft een zeer effectieve, niet-invasieve behandeling die blokkades verwijdert en collaps van de bovenste luchtwegen voorkomt door het genereren van een voorgeschreven niveau van luchtdruk dat openheid van de luchtweg handhaaft tijdens de slaap. De luchtdruk wordt via een slang geblazen naar een masker dat past over de neus, of zowel neus als mond. Het masker wordt vastgezet op het gezicht met banden die over het hoofd gedragen worden. De juiste luchtdruk wordt bepaald met een "CPAP titratie" tijdens een slaaponderzoek. Het complete systeem bestaat uit een programmeerbare drukgenerator, slangen, masker en de hoofdband. Soms aangeduid als nCPAP (nasale Continuous Positive Airway Pressure).
Verwardheids-arousals
- ook wel slaap dronkenschap of overmatige slaap inertie, deze aandoening is een extreem voorbeeld van de traagheid die de meeste mensen voelen bij het ontwaken. Mensen met verwardheids-arousals reageren slecht op commando's of vragen, en hebben grote geheugenstoornissen van de dingen die een korte tijd eerder gebeurd zijn.
CPAP-druk
- Hoeveelheid druk die nodig is om een open luchtweg te handhaven bij een slaap apneu patiënt die wordt behandeld met CPAP, uitgedrukt in centimeters water kolom (cm H20). De positieve druk kan variëren van 5 tot 20 cm H20. Verschillende patiënten hebben verschillende drukken nodig. Deze waarde wordt bepaald bij een CPAP titratie-onderzoek.